13 Eylül 2011 Salı

Color Style'lardan tamamen kurtulun.

CorelDRAW eski sürümlerinden beri Color Style özelliğini barındırıyor. Color Style ile CorelDRAW belgesindeki tüm nesnelerin renklerini tanımlayabilir, nesnelere müdahale etmeden sadece Color Style'ı değiştirerek aynı renge sahip tüm nesneleri (fill, outline, mesh, fountain dahil) renklerini Color Style ile değiştirebilirsiniz.
Videoyu daha büyük izlemek için üzerine tıklayınız.

Fakat Color Style CorelDRAW kullanıcılarının başına o kadar bela oldu ki, çoğu performans sorunları, dosya boyutunun büyümesi ve dosyaların yavaş açılması, kopyala ve yapıştırın çok yavaş olması sorunlarının başlıca kaynağı durumuna geldi. Çünkü bir belge çok sayıda color style içeriyorsa (burada binlerden bahsediyorum) CorelDRAW renk stillerini okumaya çalışıyor ve binlerce renk stilinin okunması da ciddi bir vakit alıyor.

Peki bu kadar renk stili nereden geliyor? Bunun bir kaç sebebi var.

1- Color Style Docker'ı açtığınız andan itibaren nesnelere her verdiğiniz renk otomatik olarak ColorStyle olarak üretiliyor. Uzun bir çalışma sonucunda yüzlrce Color Style'a sahip oluyorsunuz. (X5 ile çözüldü)
2- Çok sayıda Color Style içeren bir belgeden herhangi bir nesne kopyalayıp çalıştığınız belgeye yapıştırdığınızda o belgedeki tüm ColorStyle'lar çalıştığınız belgeye geliyor. (X5 ile çözüldü)
3- Çok fazla ColorStyle içeren bir belgeyle çalıştıktan sonra belge açıkken CorelDRAW ayarlarını kaydederseniz (save setting as default) bundan sonra herç açacağınız yeni belge o belgedeki tüm ColorStyle'ları içerecektir.

İşte yukarıda bahsettiğim sebeplerden içinde binlerce hatta onbinlerce belki de yüz binlerce (teorik olarak mümkün) ColorStyle içeren belgelere sahip oluyorsunuz. Ve bu belgeleri kaydederken ve özelikle açarken boşu boşuna bekliyorsunuz. Bakınız Yavaş Boş Sayfa Açma Sorunu. CorelDRAW X5 öncesi sürümleri kullananlar için bu sorunu bir yama ile çözebiliyorsunuz. Bakınız: CorelDRAW'ı hızlandırın. CorelDRAW X5 kullanıcıları ise çok şanslı çünkü X5 sürümünde ColorStyle'larla ilgili sorunlar tamamen giderildi. Bakınız: CorelDRAW Service Pack 1.

Burada bir ipucu vermeliyim: CorelDRAW X5 kullanıyorsanız ve servis paketleri de yüklediyseniz (son servis paket 3'ü buradan indirebilirsiniz.) çok sayıda colorstyle içeren bir belgeyi X5 ile açıp tekrar kaydettiğinizde bir dahaki sefere açarken bekletmiyor. Ayrıca copy/paste ile de colorstyle'lar belgeden belgeye taşınmıyor. X5 kullanımı arttıkça da colorstyle'lara bağlı sorunların azalacağı kesin.

CorelDRAW X5 ayrıca ColorStyle'lardan kurtulmak için bize bir imkan daha veriyor. X5 öncesi sürümlerde bir dosyadan renk stillerinin tamamını silmek için tek tek silmek gerekiyordu. Düşünün artık binlerce stili tek tek sildiğinizi. Tabi benim gibi klavyenin "delete" tuşunun üzerine bir ağırlık koyup basık kalmasını sağlayabilir, bu sırada bir kahve molası verebilirsiniz, döndüğünüzde renk stillerinin tamamının silindiğini görebilirsiniz :)

CorelDRAW X5 ile ise sadece tek bir tuşa basıp tüm ColorStyle'ları silebilirsiniz. yazımın başındaki gif videoyu izlerseniz işlemin tam olarak nasıl yapılabildiğini görebilirsiniz.

4 yorum:

  1. çok yardımı oldu bu bilgininin elinize sağlık tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. CorelDRAW X6 deneme sürümünü kurdunuz mu bilmiyorum fakat Color Style problemi tamamen düzeltildi.

      Sil
    2. yalnız bense o sağdaki çöp kutusu çıkmıyor ve color styles i silemiyorum.

      Sil
    3. Hangi sürümü kullanıyorsunuz?

      Sil