19 Mart 2013 Salı

CorelDRAW Renk Kalibrasyonu -1

X5 sürümünden itibaren CorelDRAW renk kalibrasyon motoru değişti. Eski CorelDRAW kullanıcıları başlangıçta bu değişikliği yadırgadılar, ama kullanıcı tepkilerinden anladığımız kadarıyla yeni sistem daha başarılı, birçok kullanıcı herhangi bir ayar yapmasına gerek kalmadan çalışabiliyor. Yine de birkaç konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Öncelikle artık renk kalibrasyonu için iki farklı seçeneğiniz var.
 Tools> Color Management> Default Settings (Araçlar> Renk Yönetimi> Varsayılan Ayarlar) penceresi genel olarak renk kalibrasyonu ayarlarını değiştirmenizi sağlarken, Tools> Color Management> Document Settings (Araçlar> Renk Yönetimi> Belge Ayarları) penceresi ile sadece açık olan dosyadaki renk kalibrasyonunu değiştirebilirsiniz, böylece açık dosyaların her birinde farklı ayarlamalar yapabilirsiniz.
Default Settings (Varsayılan Ayarlar) penceresinde üstteki Presets (Hazır Setler) listesinden Europe General Purpose (Avrupa Genel Amaç) ayarlarını seçmeniz birçok kez yeterli olacaktır. Bu ayarda seçilen renk profil dosyaları genellikle Türkiye’de de kullandığımız Avrupa standartlarına uygundur. Ama ekrandaki görünüm (RGB) veya baskı sonucundan (CMYK) memnun değilseniz, listedeki diğer ayarları da kullanabilirsiniz. Eğer kullandığınız aygıtın kendi özel renk kalibrasyonu dosyası varsa ve bu dosyaları Windows’a yüklediyseniz, CorelDRAW renk profili listelerinde bu profil dosyaları da görüntülenecektir.
Siyahlar
Benim vurgulamak istediğim ayar, Default Settings (Varsayılan Ayarlar) penceresindeki Preserve Pure Black (Saf siyahı koru) seçeneği. Aslında bu ayar, RGB-CMYK dönüşümlerinde siyah renginin değişmeden kalmasını sağlıyor; nitekim altındaki Map gray to CMYBlack (Griyi CMYK siyahına eşleştir) seçeneği de, RGB renk uzayındaki gri tonları CMYK’ya siyah tonları şeklinde dönüştürüyor. Bazı kullanıcılarımızdan, özellikle siyah renginin veya renk ayrımı çıkışlarının iyi basılmadığı, gri ya da çok geniş tramlı basıldığına dair şikayetler alıyoruz, bu seçenek işaretlenince sorun çözülüyor, sanırım siyahı koruma görevine baskıda da devam ediyor.

Pantone ve Diğer Spot Renkler
Bir diğer konu da Pantone paletleri gibi renk paletlerinin renklerinin kullanımıyla ilgili. Bu renkleri olduğu gibi basacaksanız, Spot color definition (Spot renk tanımı) alanındaki değeri Lab values (Lab değerleri) olarak bırakabilirsiniz. Ama spot renkleri CMYK’ya dönüştürecekseniz, bu alanda CMYK Values (CMYK değerleri)seçeneğini seçerek daha gerçekçi bir görünüm elde edebilirsiniz. Tabi en doğrusu, proses renk değerlerini doğrudan üreticiden (ör. Pantone) alarak kullanmanız.
Renk kalibrasyonu konusuna daha sonra birkaç kez daha değineceğiz. Şimdilik hoşçakalın.

Yazar: Hatice Cesur

8 yorum:

  1. Teşekkürler. Yararlı bir ders olmuş. Daha önce konuda yazı yazan Kürşad hocam sağolsun "Preserve pure black" seçeneğinden bazılarımızı haberi vardı. Ama böyle ayrıca bir makaleninde tadına doyuym olmuyor. Ellerinize sağlık Hatice Hanım.

    YanıtlaSil
  2. RGB Olarak bitmap exportu yaptığımızda beyazlar sarıya dönüşüyor bunun sebebi ne olabilir acaba

    YanıtlaSil
  3. beyler benim x7 var beyaz renkler krem rengi olarak görünüyor çıldırmak üzreyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Windows'ta monitör için iliştirilmiş renk profilini silin.

      Sil
    2. bende aynı sorunu yaşıyorum nasıl düzeltcemmmmm

      Sil
  4. nasıl yapacağız iliştirilmiş renk sorununu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş Görüntü Ayarlarından renk yönetimi kısmından yapabilirsiniz.

      Sil