29 Mart 2013 Cuma

CorelDRAW X6.3 yenilik: Etkileşimli QR Code.


CorelDRAW GS X6.3 güncellemesiyle birlikte kullanıcılar artık bir kaç tıklamayla QR Kod ekleyebilecekler. Daha önce ücretsiz CorelDRAW QR Code makrosu ile QR Kod oluşturabiliyorduk fakat Corel geliştiricileri harikalar yaratmışlar ve QR Kod sorununu kökünden çözmüşler. Yıllardır bildiğimiz barkod ekleme yöntemiyle (Edit>Insert Barcode) QR kod ekleyebiliyoruz (Edit Insert QR Code)

Diyebilirsiniz ki “zaten QR kodu bir şekilde online olarak oluşturup CorelDRAW’a import edebiliyoruz”. Evet doğru, fakat CorelDRAW çok daha fazlasını sunuyor oluşturduğunuz QR Kod’un tüm özellikleri Object Properties Docker’da elinizin altında oluyor. QR Kod bilgilerini kategorilere göre (URL, e-mail, contact…) girebiliyor ve daha sonra bunları dosyanızı kaydedip kapattıktan sonra bile tekrar açıp değiştirebiliyorsunuz.

Örneğin bir QR kod oluşturduk ve içine www.corelturk.blogspot.com URL’sini kaydettik. CorelDRAW dosyasını kaydedin ve programı kapatın. Sonra tekrar açın ve oluşturduğunuz QR Koda tıklayın. Object Properties Docker’da QR kod içerisindeki bilgileri görebilirsiniz. Ayrıca bu bilgileri anında değiştirebilirsiniz. Yani tekrar tekrar her değişiklik için yeniden QR kod oluşturmanıza gerek kalmıyor.
Object Properties Docker’da QR kodun tüm özelliklerini değiştirebilirsiniz. Rengini, zemin rengini, zemin mesafesini… Error Correction Levels (hata düzeltme seviyesi), Pixel Roundness gibi özelliklere de müdahale edebilirsiniz. Hatta QR kodun içindeki karecikler yerine yıldız, daire gibi şekiller de verebilirsiniz.
CorelDRAW X6.3’teki önemli bir barkod özelliğinden de bahsetmek istiyorum. Genelde internet sitelerinden çevrimiçi olarak oluşturulan QR kodların doğruluğunu teyit etmemiz gerekir, yanlış bir şeyler yazmış olma ihtimaline karşı. Bunu da yine internet siteleri üzerinden ya da akıllı telefonlardaki mobil uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştirebiliriz. Tabi bu oldukça zaman alıcı bir durumdur. Her ne kadar CorelDRAW da oluşturduğumuz QR kodların içeriklerini anında Object Properties Docker’da görsek de yine de teyit ettirmek doğru bir davranış olacaktır. Bunun için de CorelDRAW’da Validate özelliği bulunuyor.
Herhangi bir QR kod nesnesini seçip Validate düğmesine basarak içeriğini doğrulatabilir ve ekrana yazdırabilirsiniz. Ayrıca dışarıdan, başka bir yerden aldığınız QR kodu da CorelDRAW içerisinde teyit (Validate) ettirebilir, içeriğinin tamamını görebilirsiniz.

Şunu unutmamak gerkeiyor, QR Code oluşturma ve Validate işlemleri yapabilmek için bir internet bağlantınız olması ve Premium üye olarak CorelDRAW’da oturum açmanız gerekmektedir. CorelDRAW Premium Üyeliğinin önümüzdeki aylarda ülkemize geleceğini tahmin ediyorum. Her zamanki gibi bekleyip göreceğiz.

3 yorum:

  1. teşekkürler hocam,
    Herhalde Premium üye olmadığım için bende Edit>Insert Barcode içinde qr code'a dair birşey gözükmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yeni özelliklerden sadece Premium Üyeler faydalanabiliyor. Bu özellikleri kullanabilmek için ya Premium üye olmak gerekiyor ya da CDGS X7'yi beklemek gerekiyor. X6 güncellemeleriyle gelen tüm yeni özellikler X7'de standart olacak, yani herkes kullanabilecek. Maalesef ki CorelDRAW üyelik sistemi henüz ülkemizde uygulanmaya başlamadığı için X7'yi beklemek durumundasın, bu da yaklaşık 1 sene sonraya tekabül ediyor.

      Sil
  2. Allahtan sizin verdiğiniz macrolar var hocam....

    YanıtlaSil