12 Haziran 2009 Cuma

Krasbit Layouter 1.0.4

Gün geçtikçe CorelDRAW'da toplu dönüştürme ve baskı ön hazırlığı için yeni yeni eklentiler, makrolar paylaşılıyor. Örneğin Sancho'nun Preflight Makrosu ya da Tunç'un Düzeltme Makrosu. Bu makroların bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz. Şimdi size tanıtacağım makro Corel DRAW'da toplu değiştirme işlemlerinden daha fazlasını yapan ücretsiz bir eklenti olan ve bu yazının başlığına isim veren Krasbit Layouter.

Önce makroyu geliştiren arakdaşı biraz tanıyalım. Jaroslaw Kraska 2006 yılında bilgisayar grafikleri, otomasyon, programlama ve fotoğrafçılık konularında hizmet veren Krasbit firmasını kurmuş ve çok yönlü konularda da hizmet vermeye devam eidyor. Polonya'da CorelDRAW kullanıcılarının sayısının oldukça fazla olduğunu göz önünde tutarsak, böyle bir yazılımın da Polonya'dan çıkması pek de şaşırtıcı değil.

Krasbit Layouter henüz 1.0.4 sürümünde. Yani gelişime açık çok yeni bir makro ve 7 bölümden oluşan bir arayüzü var. İsterseniz hemen ekran görüntüleriyle programı inceleyelim.

program
Burada programla ilgili ayarlar yapılıyor. Dil seçeneği, yardım ve diğer genel ayarlar ile ilgili tüm menüler burada toplanmış.

objects

Bu tab da Exchange ve Find and make group adında iki farklı alt taba sahip.Exchange alt tabında seçtiğiniz nesneyi clipboarda kopyalayabiliyorsunuz. Bunu zaten CTRL+C tuşlayarak da yapabiliyoruz. Fakat bundan sonra clipboarddaki nesneyle dilediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz. Örneğin seçtiğiniz nesneyi clipboraddaki nesne ile değiştirebiliyorsunuz. Ölçülendirmeyi kendi yapıyor. Ya da nesnelerin ismini değiştirebiliyorsunuz. Find and make group alt tabında ise dökümandaki tüm vektör, bitmap, text, powerclip gibi neslnelerin tamamını aynı anda seçtirip gruplayabiliyorsunuz. Ayrıca bir nesne içine doğrudan bir belge importlayıp ölçülerini seçtiğiniz nesnenin ölçülerine getirecek şekilde powerclip yaptırabiliyorsunuz. Ve bunun gibi bir çok farklı işlemi otomatik olarak gerçekleştirebiliyor.

Bitmaps&links

Burada linkli bitmaplerle ilgili tüm işlemleri gerçeklerştirebiliyorsunuz.

Text

Text bölümüne farklı karakterleri sildirip, sayfa numaraları ekleyebiliyorsunuz. Artistic Text nesnelerini Paragraphig text nesnelerine döünştürebiliyorsunuz. Ve yine bunun gibi bfarklı farklı text işlemleri yaptırabiliyorsunuz.

Additions

Bu bölüm incelenmesi gereken bir bölüm. Nesnelerin isimleriyle ilgili değişiklikler, akıllı gruplar, nesne özellikleri gibi bir çok farklı otomasyon işlemini bu bölümden gerçekleştirebiliyorsunuz.

Eksport

Bu tabda da ister tüm sayfaları isterseniz nesneleri tek tek JPEG olarak dışarı aktarabiliyorsunuz.

support

Bu bölüm de adı üzerinde destek bölümü ve destek linklerini içeriyor.

Krasbit Layouter 1.0.4 aslında uzun uzun incelenmesi gereken bir makro fakat vakit sıkıntısı olduğu için şimdilik kısa bir incelemeyle yetineceksiniz, ya da makroyu kurup daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Krasbit Layouter 1.0.4 makrosunu buradan indirebilirsiniz. Kurulumu ise basit bir şekilde gerçekleşiyor. Sıkıştırılmış dosyanın içinden çıkaracağınız .GMS belgesini her zamanki gibi Corel DRAW makro klasörüne kopyalıyın. Daha sonra Krasbit Layouter 1.0 adındaki klasörü de diskinizde her hangi bir yere kopyalayın. CorelDRAW'da makroyu çalıştırdığınızda size bu klasörü soracak ve klasörünü yolunu belirttiğinizde makro çalışmaya başlayacak. Size de güle güle kullanmak kalacak. Yeni bir makro haberiyle buluşmak dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder