11 Mart 2008 Salı

Türkçe Corel DRAW

Uzun yıllardır bilgisayar kullanıyorsanız ve programları da İngilizce kullandıysanız Türkçe çevirilerine alışmak oldukça zor oluyor. Geçmişte Photoshop'un Türkçe sürümünü denemiş ve İngilizce kullanmaya devam etme kararı vermiştim. Photoshop'ta History Brush aracı boyadığınız yerler history paletindeki seçili geçmiş görüntüyü ortaya çıkaracak şekilde değiştirir. Eskiye siler diyelim. Bir de Art History Brush vardır ki bu da eskiye silerken değişik efektler verir. Art History Brush'ı "Sanat Tarihi Aracı" gibi Türkçeye çevirmişlerdi. Durum gülünç olduğu gibi bir o kadar da vahimdi.

Türkçe Corel ise Corel'in distribütörü olan Eti Bilgisayar tarafından sağlanmakta. Açıkçası Türkçe CorelDRAW kullanmadım ama yeni başlayan ve programı Türkçe kullanmak isteyenler firmadan talep edebilirler.

Corel'i Türkçeleştirmek
Distribütör tarafından sağlanan Türkçe programdaki çeviriler sizi tatmin etmediyse bir kısmını kendiniz Türkçeleştirebilirsiniz. Tools>Customization komutuyla Options penceresini altındaki Customizations bölümünü açın. Burada Commands bölümünü seçin. Sağ taraftaki menüden değiştirmek istediğiniz menü komutunu seçin. Ve yine sağ taraftaki Appearance sekmesini açın. Caption bölümüne istediğiniz ismi verin. (örneğin File yerine Yeni yazabilirsiniz.) Buradaki & işareti, sağındaki ilk karakteri menü kısayol tuşu olarak atanmasını sağlar. Örneğin Alt+E tuşladığınızda Edit menüsü açılır. Menü açıkken P harifni tuşladığınızda Paste komutu çalışır.

Ayrıca Command bölümünde komutların simgelerini, kısayollarını değiştirebilir, sağ tuş menüsünde bulunabilirlikleri gibi çeşitli düzenlemeler yapabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Eyw Kardes Cok İyi Oldu Bu (:

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Corelimizi Türkçeleştirdikten sonra bunları program file nin hangi dosyasında saklar. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık CorelDRAW'ı Türkçeleştirmek için uğraşmanıza gerek yok. CorelDRAW uzun zamandır Türkçe olarak da piyasaya sürülüyor. Yapmanız gereken şey ürünü satın alırken Türkçe sürümünü talep etmek.

      Eski sürümler için böyle bir işlem yapacaksanız Workspace dosyalarına kayıt ediliyor.

      Sil