30 Haziran 2009 Salı

Corel DRAW için yabancı kaynaklı görsel ve video ders siteleri

Son zamanlarda Corel DRAW ders ve video ders sitelerinin sayısında ciddi anlamda bir artış yaşanıyor. Ülkemizde de Corel DRAW ile ilgili Türkçe kaynakların gelişmesine ve sayısının artmasına karşın içerikleri malesef hala doyurucu bir niteliğe ulaşabilmiş değiller.

Yabancı kaynaklı Corel DRAW ders sitelerini bu başlık altında topluyorum. Yeni siteler buldukça ya da yeni ders siteleri internette yerlerini aldıkça buraya ekleyecek ve bu başlığı sürekli güncel tutacağım. Umarım Corel Türk Blog müdavimleri bu sitelerden faydalanırlar. Başlıyoruz;

CorelDRAW Görsel Ders, Video Ders siteleri.

Yalnızca Corel dersleri olan siteler (Corel alanında uzmanlaşmış)
Corel.com CorelDRAW Tutorials
CorelDRAWTips
Steve Bain's CorelDRAW Tips, Tricks, Tutorials
Interface.ru (CorelDRAW)
Corel-X
Learning-CorelDRAW

Corel ve diğer tasarım programları için derslerin olduğu siteler.
GrafX-Design
Huntfor Corel Tutorials
Sketchpad Corel
Vectorials Corel Tutorials

29 Haziran 2009 Pazartesi

Krasbit Layouter 1.0.7 yayınlandı


Henüz 2 gün önce Krasbit Layouter'in 1.0.6 sürümüne yükseldiğini duyurmuştum. Bugün ise 1.0.7 sürümü duyurulmuş.

Yeni sürümde Properties to Copy penceresine reference point (referans noktası) menüsü eklenmiş.Hızlı geri bildirimlerle hızlı bir şekilde gelişen ücretsiz CorelDRAW otomasyon eklentisi olan Krasbit Layouter 1.0.7 sürümünün 427kb'lik kurulum dosyasını buradan indirebilir, sürüm geçmişine ise buradan gözatabilirsiniz. Krasbit Layouter için yazdığım inceleme yazısına da buradan ulaşabilirsiniz.

Corel, Windows 7 için hazır.

Corel Corp ve Microsoft'un uzun yıllardır birlikte çalıştıklarını biliyoruz. Microsoft'un geliştirdiği teknolojileri grafik yazılımlarında sonuna kadar kullanmak için Corel'in bu konuya önem verdiğini de biliyoruz. Corel, yeni çıkacak olan Windows 7 işletim sistemine en başında hazır olmak istiyor. Bu durum en başından beri bu şekilde devam ediyor. Corel DRAW'ın kısa tarihi adlı yazımda da görüleceği üzere Corel, Microsoft'un her çıkan yeni işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yeni programlarını ve özellikle CorelDRAW'ı piyasaya sürmüş.

Windows 7 altında çalışacak olan, başta Painter olmak üzere CorelDRAW, CorelDESIGNER, CorelPhotoPaint programlarından beklentilerimiz büyük. Özellikle Windows touch özelliğini son noktasına kadar kullanacağını düşündüğüm Corel programları bu alanda sektörde ilk olmak istiyorlar. Microsoft'un düzenlediği Worldwide Partner Konferansında Global ISV Consumer Partner of The Year ödülünü Cakewalk ve Nuance Communications gibi rakiplerin arasından Corel Corp'un kazanması da bunu kanıtlar nitelikte.

Evet, Corel'den beklentilerimiz büyük. Corel'in kendi web sitesinde bir Windows 7 sayfası bulunuyor ve Windows 7 ile iligili Corel haberleri bu sayfadan yayınlanıyor. Bu sayfada Corel User Experience Designer'ı olan Jennifer Fraser'ın konuyla ilgili yorumlarını yaptığı videoyu ve Corel EVP of Products (Corel Ürünleri Başkanı) olan Joe Robert'in yorumlarının yer aldığı videoyu izleyebilirsiniz. Bu videolarda Windows 7 touch ile neler yapılabileceğinin de ipuçları görüntülü olarak verilmiş.

Geçmişe bakarsak Windows 7 nin çıkış tarihi ile Corel DRAW ve belki diğer Corel Programlarının yeni sürümlerinin çıkış tarihi aynı zamanlara denk gelebilir. Bekleyelim ve görelim.

AP_Charting 1.0

AP_Charting 1.0 Sayısal grafikler (chart) oluşturabileceğiniz bir makro. Bu makro ile girilen verilerle sütun, çizgi, pasta, ağ gibi değişik şekillerde grafikler oluşturabilirsiniz. AP_Charting'in ücretsiz alternatifi olan Diagrams makrosuna göre aslında tek farkı dışarıdan bir veri tabanından verileri okuyabilmesi. .csv formatındaki verilerle de sayısal grafikler oluştruabilirsiniz.

27 Haziran 2009 Cumartesi

CoreldrawTips.com Corel Dersleri şimdi tamamen ücretsiz

Ocak 2009'da CorelTURK Blog'ta yerini alan CorelDRAWTips.com sürekli güncellenen Corel video dersleri ile tanınıyor. Önceleri sitede ücretli ve ücretsiz dersler bulunuyordu. Belki site sahibinin vicdanı belki de yoğun baskılar nedeniyle derslerin tamamı ücretsiz olarak yayınlanmaya başlanmış. Yine de emeğe duyulan saygı için siteye bağış yapabilirsiniz.

Sitede dersler 3 ana başlık altında toplanmış.
Short and useful tutorials (Kısa ve yararlı eğitimler) 2-5 dakikalık videolar.
Useful Project Tutorials (Yararlı projeler) 10-30 dakikalık videolar
CorelDRAW X3 tutorials (CorelDRAW X3 eğitimleri) 5 -10 dakikalık videolar.

Sitede şimdilik toplam 107 Corel dersi bulunuyor, ve her geçen gün ders sayısı artıyor. Coreldrawtips.com

Krasbit Layouter 1.0.6 yayınlandı


CorelDRAW için otomasyon çözümü olan Krasbit Layouter'in yeni sürümü yayınlandı. 1.0.6 sürüm numarasına yükselen makroyu daha önce detaylı olarak tanıtmıştım. Yeni sürümde bir kaç hata düzeltilmiş. 425 kb büyüklüğündeki dosyayı buradan indirebilirsiniz. KrasbitLayouter web sayfası.

26 Haziran 2009 Cuma

Yeni Makro: CorelTÜRK Offset Path 1.0

Adobe Illustrator kullanıcıları bilir, offset path çoğu zaman kurtarıcı ve pratik bir araç olmuştur. Bir çizimi seçip şeklini bozmadan sadece dışa doğru genişleterek çizime 1 adımlık kontür (contour) efekti vermiş gibi genişletilir. Bu özellik bir çok alanda kullanılabilir.

Örneğin matbaa sektöründe bıçak çizimlerinin taşırmaları için.
Bıçak çizimi yapılır, tasarım aşamasına gelindiğinde ise bıçağın kenarlarından taşırma verilmesi gerekir. Bu işlem için bıçağı seçip offset path komutunu belirlediğiniz ölçüde uygulamanız yeterlidir.

Ya da tabela/açıkhava reklamcılığnda vinil kesim işlerde kullanılabilir.

25 Haziran 2009 Perşembe

[CorelDRAW Ders] Zar Yapımı

CorelDRAW ile uzun zamandır ilgilenen arkadaşlarım ara sıra yazılarıyla CorelTÜRK Blog'a konuk oluyorlar. Yazdıkları makroları ve dersleri bizimle burada paylaşıyorlar. Stajını henüz yanımda tamamlamış olan yeni iş arkadaşım Derya da bu paylaşımlardan çok etkilenmiş ve bir ders hazırlayıp sizlerle paylaşmak istemiş. Derya, Meslek lisesinin matbaa bölümünün baskı öncesi operatörlük dalından mezun olmasına rağmen illüstrasyona çok meraklı ve henüz yeni olmasına karşın oldukça başarılı çalışmaları bulunuyor. Bundan sonra CorelTÜRK Blog'ta Derya'nın derslerine ve Corel DRAW öğrenme deneyimlerine sık sık yer vereceğiz.

İşte ilk ders: CorelDRAW'da Zar Yapımı

CorelDRAW'ın kısa tarihi


Dünya CorelDRAW adını ilk defa 1989 yılının Ocak ayında duydu. ve üzerinden 20 koca yıl geçti. CorelDRAW 20 yaşını doldurdu ama hangi yollardan geçti. İşte karşınızda CorelDRAW'ın kısa tarihi.

Ocak 1989
ColreDRAW 1.0
Windows işletim sisteminde çalışan ilk grafik programı olarak grafik endüstrisinde devrim yarattı.

Şubat 1990
CorelDRAW 1.11
2 Boyutlu (2D) ve Üç Boyutlu (3D) tasarımlar için AutoCAD DXF import/export desteği eklendi.

Eylül 1991
CorelDRAW 2
Otomasyon ve kişiselleştirilebilir çıktılar için Print Merge özelliği eklendi. Bu sürümde ayrıca Envelope, Blend, Extrusion ve Perspective efektleri yenilik olarak duyuruldu.

Ekim 1992
CorelDRAW 3
Nesnelerin gerçek zamanlı olarak tüm detay ve renkleriyle düzenlenmesi için görüntüleme modu özelliği getirildi. CorelDRAW 3 aynı zamanda bu sürümde eklenen Corel PhotoPaint ile Windows için ilk Grafik uygulamaları paketi unvanını da aldı.

Mayıs 1993
CorelDRAW 4
999 sayfaya kadar desteklenen çoklu sayfa özelliği eklendi. Bu sürümde ayrıca çalışma alanında da değişiklikler yapılarak Floating Toolbox (Yüzer Menüler) özelliği duyuruldu.

Temmuz 1994

CorelDRAW 5
Postscript ve TrueType font desteği geldi. Güçlü bir renk yönetim sistemi de bu sürümde getirildi.

24 Haziran 2009 Çarşamba

Advancedtshirts.com, FashionFactory ve Corel DRAW video dersler

Uzun bir süre önce AdvancedArtis.com sitesini sizlerle paylaşmıştım. AdvancedArtist daha çok CoralDRAW'da moda tasarımı ve T-Shirt tasarımı üzerine yoğunlaşan bir site ve bir süre önce de advancedtshirts.com adında yeni bir site yayınlayarak daha tematik bir platform yaratmayı başarmışlar. Yeni sitede Corel Draw Video eğitimleri, Ürünler, Bedavalara ve forum bölümleri bulunuyor.

Yeni site ile birlikte CorelDRAW için bir de eklenti duyurulmuş. FashionFactory adındaki plugin t-shirt tasarımlarında kullanılan grafikleri bir kaç tıkla yaratmanızı sağlıyor. FashionFactory ile neler yapılabileceğine gözatmak isterseniz buradaki video dersleri inceleyebilirsiniz. FashionFactory CorelDRAW ile birlikte çalıştığı için bu videolardan ayrıca CorelDRAW'da temel tasarım yöntemleri ile ilgili bilgiler de edinebilirsiniz.

FashionFactory CorelDRAW Plugin 69,99$ gibi bir fiyattan satılıyor. Detaylar için buraya bakabilirsiniz. Ücretli de olsa CorelDRAW için Plugin ve makroların gelişmesi sevindirici.

23 Haziran 2009 Salı

CorelDRAW Design Contest 2009 oylarınızı bekliyor.

Corel firması tarafından yapılan CorelDRAW Design Contest 2009 yarışması finalistleri belil oldu ve sizlerin de oylarını bekliyor. CorelDRAW Design Contest adı üzerinde sadece Corel DRAW kullanarak yapılan tasarımların yarıştığı bir yarışma.

Yarışma 6 ayrı kategoriden oluşuyor. Kategoriler şöyle:

Advertising / Marketing Materials
Reklam ve pazarlama ürünleri.
Promotional Items / Awards / Personalization Promosyon, ödül ve kişiselleştirme.
Vehicle Wraps Araç giydirme
Textile / Fashion Design Tekstil ve moda tasarım.
General Illustration / Fine Art Genel illustrasyon ve güzel sanatlar.
Academic / Students Öğrenci tasarımları.

Yarışmaya katılan o kadar çok sayıda birbirinden güzel ve kaliteli tasarımlar var ki isnan gezinirken kendini kaybedebiliyor. Bir kaç tasarımı burada paylaşıyorum fakat siteyi ziyaret etmenizi de şiddetle tavsiye ediyorum. Bakın bakalım CorelDRAW'da neler yapmışlar.

18 Haziran 2009 Perşembe

Corel DRAW Macro Dersleri 2 - RGB2CMYK

Bu derste de CorelDraw sayfası içindeki RGB modundaki bir/birçok resmi CMYK moduna çevirme kodlarını inceleyeceğiz.

Evet kodlarımızı yazmaya başlayalım ve de açıklamalarını da karşılarına ekleyelim (' ile başlayan yerler tanımlar için, kod olarak işlemezler);

Dim b As Shape 'Aranacak RGB modundaki bmp'ye bir tanım yapıyoruz.

For Each b In d.ActivePage.FindShapes ' aktif sayfadaki RGB bmpler için bir "arama döngüsü" oluşturacağız.

If b.Type = cdrBitmapShape Then 'Eğer bmp tipi cdr bitmap ise (1. koşulumuz)
If b.Bitmap.Mode = cdrRGBColorImage Then 'Eğer bmp renk modu cdr RGB ise (2. koşulumuz)
b.Bitmap.ConvertTo cdrCMYKColorImage 'bu resimi CMYK moda çevir.
End If '1. Koşul sonu
End If '2. Koşul sonu
Next b 'Sıradaki bmp'ye geçelim Göz kırpan

Şimdi kodların normal yazılmış haline bir göz atalım.

Random Shapes - Bir nesneyi rastgele kopyalayın.

Random Shapes tasarımcılar için düşünülmüş hoş bir makro. Bu makro ile rastgele çemberler, dikdörtgenler çizebilirsiniz.

17 Haziran 2009 Çarşamba

Corel DRAW Macro Dersleri 1 - VBA'ya Giriş

CorelDRAW'da makro geliştiren Türk kullanıcılarından daha önce bahsetmiş, bu arkadaşların makrolarını da sizlerle paylaşmıştım. CorelDRAW için hem makro yazan hem de eğitim veren Tunç Olcay bundan sonra CorelTÜRK Blog'a dersleriyle destek verecek. Corel Makrolarının çok ilgi görmesi üzerine derslerin içeriği ağırlıklı olarak Corel DRAW Makroları olacak. Tunç'a teşekkür ederek ilk derse başlayalım. Biraz uzun bir yazı olacak, sıkı durun :)

16 Haziran 2009 Salı

Coupon Creator 1.0

Orta yaşa yaklaşmış olanların ve daha da eskilerin hatırlayacağı gazete kuponları vazgeçilmez bir meşgale ve promosyondu. Bu kuponları biriktirip gazete bayiine götürdüğünüzde karşılığında çeşitli ürünler almak mümkün oluyordu ki hala daha bundan vazgeçilmiş değil. Bu ürünler önceleri kitap, ansiklopedi gibi yararlı yayınlardı. Sonraları çok daha farklı şeyler verilmeye başlandı. Furyanın son demlerine doğru ise işin suyu çıktı. Günümüzde televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla da bu kupon olayı gözden düştü.

Gazete kuponlarının, dergilerde bulunan kuponların, bazı promosyon broşürlerinde kısacası basılı malzemeden kesilip gönderilecek her bölümde sınırları belirleyen kesikli bir çizgi ve bir de küçük makas simgesi görürüz.

Kupon etrafına çizilen bu grafiği aslında çok hızlı bir şekilde yapabiliriz. Şu sıralar macromonster'daki arkadaşlar bu işlerle çok uğraşıyor olmalı ki kupon oluşturucu bir makro yazmışlar.

12 Haziran 2009 Cuma

Krasbit Layouter 1.0.4

Gün geçtikçe CorelDRAW'da toplu dönüştürme ve baskı ön hazırlığı için yeni yeni eklentiler, makrolar paylaşılıyor. Örneğin Sancho'nun Preflight Makrosu ya da Tunç'un Düzeltme Makrosu. Bu makroların bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz. Şimdi size tanıtacağım makro Corel DRAW'da toplu değiştirme işlemlerinden daha fazlasını yapan ücretsiz bir eklenti olan ve bu yazının başlığına isim veren Krasbit Layouter.

Önce makroyu geliştiren arakdaşı biraz tanıyalım. Jaroslaw Kraska 2006 yılında bilgisayar grafikleri, otomasyon, programlama ve fotoğrafçılık konularında hizmet veren Krasbit firmasını kurmuş ve çok yönlü konularda da hizmet vermeye devam eidyor. Polonya'da CorelDRAW kullanıcılarının sayısının oldukça fazla olduğunu göz önünde tutarsak, böyle bir yazılımın da Polonya'dan çıkması pek de şaşırtıcı değil.

Krasbit Layouter henüz 1.0.4 sürümünde. Yani gelişime açık çok yeni bir makro ve 7 bölümden oluşan bir arayüzü var. İsterseniz hemen ekran görüntüleriyle programı inceleyelim.

9 Haziran 2009 Salı

Türk geliştiricilerden makrolar gelmeye devam ediyor.

Meğerse içimizde ne cevherler varmış. Daha önce Orhan Bilikvar'ın Corel DRAW ve Corel Photopaint için yazdığı ve ücretsi kullanıma sunduğu makroları tanıtmıştım. Şimdi de eskilerden bir arkadaş Tunç Olcay makrolarını bizimle paylaşmaya başladı. Tunç baskı öncesi hazırlık ve reprodüksiyon işinden sonra web tasarım, programlama ve eğitim işine devam etti. Baskı öncesi hazırlık işleri ile ilgilendiği yıllarda CorelDRAW için çok çeşitli makrolar hazırladı ve bunları geliştirdi. En çok bilinen makrosu ise "Düzeltme" adındaki otomasyon makrosu.

8 Haziran 2009 Pazartesi

Corel Photopaint Macro: HDR Effect, Makyaj - MakeUp ve Boyut - Image Resize

Daha önce Türk Makro geliştiricisi olan Orhan Bilikvar'ın CorelDRAW için otomatik montaj makrosunu tanıtmıştım. Orhan Bilikvar daha çok web işleri ile ilgileniyor ve raster editör olarak da Photopaint'i kullanıyor. Photopaint'in özellikleri kendisine yetmemiş olacak ki bir kaç kullanışlı makro yazmış. Önümüzdeki günlerde yine başka bir Türk makro geliştiricisinin makrolarını sizlerle paylaşacağım. Şimdi Orhan'ın neler yaptığına bakalım.

HDR Effect
Bu makro fotoğraflara HDR etkisi veriyor. Koyu fotoğraflarda açık tonlara dokunmadan koyu tonları açarak daha temiz bir görüntü elde etmenizi sağlıyor. HDR Effect makrosunu buradan indirebilirsiniz.

Makyaj - Make Up
Makyaj makrosu aslında otomatik bir ten temizleme aracı. Genelde insan yüzü fotoğraflarında istenmeyen detaylarla karşılaşırız. Makyaj makrosunu kullanarak ten görünümünü yumuşatabilirsiniz. Yumuşatmak istediğiniz bölümü öncelikle seçmenizde fayda var zira seçim yapmazsanız resmin tamamı bu efekten etkileniyor ve istenen detayları da kaybedebiliyorsunuz.
Makyaj makrosunu buradan indirebilirsiniz.

Boyut - Image Resize
Boyut makrosu ise bir görseli yeniden boyutlandırma (image resize) ve kesme (crop) işlemlerini birleştirmiş oldukça kullanışlı bir makro. Elinizdeki resimlerin hepsini aynı boyutlara getirmek istiyorsanız bu makro kesinlikle işinize yarayacaktır.
Boyut makrosunu buradan indirebilirsiniz.

Makroları CorelPhotoPaint X4'te test ettim ve sorunsuz çalışıyorlar. Makroları geliştirdiği ve ücretsiz kullanıma sunduğu için Orhan'a bir kez daha teşekkür ediyorum.

Orhan Bilikvar'ın makro sayfası

CorelTÜRK Blog Anketleri 5 - CorelDRAW Servis Paket ve Güncelleştirmelerini Yüklüyor musunuz?

CorelDRAW güncelleştirme yüklemeleri ile ilgili anketimiz sonuçlandı:
Evet 85 kişi (%43,36)
Hayır 72 kişi (%36,73)
Hiç Duymadım 39 kişi (%19,91)

Sonuçlara göre servis paket ve güncelleştirmeleri yükleyenlerle yüklemeyenler birbirine çok yakın. Hiç duymadım diyenler ise %20 gibi bir orana sahip.

CorelDRAW Güncelleştirmelerinin mutlaka yüklenmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum. Her yeni yamayı ya da güncelleştirmeyi de detaylı inceleyip yazıyorum. Güncelleştirmeleri yükleyin ki yersiz çökmeler, donmalar, takılmalar ve bir çok problemi yaşamadan CorelDRAW kullanın.

CorelDRAW X4 Servis Paket 2 doğrudan indirme linkini blogtaki sağdaki sütunda bulabilirsiniz. CorelDRAW Güncelleştirmeleri ile ilgili yazılarıma da buradan ulaşabilirsiniz.

6 Haziran 2009 Cumartesi

Neon Tool 5 Yayınlandı

Bu habere en çok CorelDRAW kullanan tabelacılar sevinecek.
Neon ışıklı yazılar geceleri çok etkili olan bir tabela/reklam türüdür. Neon tasarımı ve yapımı da oldukça zahmetli bir iştir. Neondan bir yazı ya daşekil yapmak istediğinizde boruların uzunluğu, kesim yerleri, kontürler gibi bir çok faktör işin içine girer ve iyi bir tasarım yapmak bir çok hesaplama gerektirir. Neon Tool tam da bu iş için yapılmış bir Corel DRAW Eklentisi. Aslında bir makro ama biz yine de buna Corel Draw Plug-in de diyebiliriz zira küçük bir makro olmaktan öte, kendine ait menüleriyle gelişmiş bir program gibi çalışıyor.

2 Haziran 2009 Salı

Corel Draw Hızlandırıcısı Patch Behaviour artık X4 uyumlu.

Corel DRAW'ın şu çok küçük dosyaları bile yavaş açma sorununu yaşamayan var mı bilmiyorum ama bu sorun için bir kaç çözüm önerisinde bulunmuştum. Colore Styles'tan kaynaklanan sorun X4 Servis Paket 2 ile düzeltilmişti.

X4 servis oajet 2 ve öncesi sürümleri kullananlar için ise CLOL Patch yamasını önermiştim. Bu yama cdrCore.dll dosyasında değişiklik yaparak Color Styles'ı tamamen ortadan kaldırıyor.

Bir diğer çözüm ise Patch CorelDRAW Behaviour adında bir makro ile geliyordu. Bu makro geçici olarak ColorStyles'ı iptal etmenize yarıyor. Böylece Corel DRAW dosyaları hızlı açılıyor. Woxxom'un yazdığı bu makro X4 uyumlu olmadığı için X4 te kullanılamıyordu. Şimdi makro X4 için de güncellenmiş. Güncellenmiş makroya buradan ulaşabilirsiniz. Makro Corel DRAW için bir kaç faydalı ayar da yapmanızı sağlıyor. En güzeli ise makronun ücretsiz olması.