17 Nisan 2008 Perşembe

Tek tıklamayla tüm text'leri "konvertleyin"

Sayfa düzenleme/tasarım ve masaüstü yayıncılık programlarının asıl çıkış noktası olan "yazı" yani fontlar ülkemizde genelde hep sorun olmuştur. Özellikle unicode sistemi gelene kadar çoğu program ya da fontta Türkçe desteği hep eksik kalmıştır. Fontların bir kısmı içinde Türkçe karakterler olmasına karşın bunları programlarda göstermek ya da kullanmak mümkün olmuyordu ya da düzgün çalışmaları için windows'ta registry ayarlarında veya daha eskiden win.ini ayarlarında değişiklik yapmak gerekiyordu. Fakat Corel fontları bu konuda eşsizdir. Corel DRAW ile birlikte ücretsiz verilen fontların büyük kısmı Türkçe desteklemektedir. Corel Fontları OTF sürümlerine gelene kadar Symbol karakter kodlaması içerdiği için platform ve Dil bağımsız bir şekilde çalışıyorlardı ve Türkçe karakterleri doğru kullanan neredeyse tek bir font paketi olarak (bilenler meşhur Font95 klasörünü hatırlayacaktır) yıllarca Türk grafik sektörüne hizmet ettiler.
Corel Draw Graphic Suite'nin son sürümlerinde gelen fontlar Opentype olup, içlerinde symbol kodlaması dahil birçok abece desteklemektedir. Yani unicode destekleyen işletim sistemlerinde ve yazılımlarla sorunsuz olarak kullanılabiliyor.


Günümüzde kullandığımız yazılımların ve masaüstü yayıncılığın temeli olan Postscript'in oluşumunda büyük rol oynayan ve Adobe'yi yıllarca sadece lisans paraları ile ihya eden fontlar'ın sorunları ne kadar azalsa da hâlâ postscript'e çevirirken (film çıkış ya da CTP'ye iş gönderirken) fontları grafiklere çevirmek zorunda kalabiliyoruz. Buna grafik halkı dilinde Corel için "yazıları konvertlemek", Illustrator için ise de "yazıları kreytlemek" (create) deniyor. :)

CorelDRAW'da bir yazıyı seçip menüden Arrange>Convert To Curves komutunu verirseniz (kısayolu CTRL+Q) fontun kendine has özelliklerini kaybettiğini, bir font olmaktan çıktığını ve bir çizime dönüştüğünü göreceksiniz. Dökümanınızdaki tüm fontlar için bu işlemi uygularsanız dökümanınızdaki yazılarla ilgili film çıkış ya da ctp'de problem yaşamazsınız. Şunu da hatırlatayım, bir yazıyı eğrilere (curves) çevirirseniz (convert to curves) ve dökümanınızı bu şekilde kaydederseniz fontlar artık çizim olacağı için bir daha geri dönüşü olmaz, yazılar üzerinde text bazlı değişiklik yapamazsınız.
CorelDRAW'da tüm çalışmanızdaki yazıları konvertlemek biraz zahmetlidir. Bazen powerclipler içinde kalan yazıları unutabilirsiniz. İşi riske atmamak için dökümandaki tüm yazıları (powerclip içindekiler ve tüm sayfadakiler dahil) tek bir tıklamayla convert to curves yapmak istiyorsanız buradaki wx.TextToCurves makrosunu kullanın. Kullanımı çok basit, hatta bir kullanımı yok. Makroyu kuruyorsunuz, (isterseniz makroya bir buton ekleyin) makronun simgesine tıkladığınızda dökümanınızdaki tüm textler konvertleniyor. Makro yine wx.tools'un bir bileşeni ve Corel'in son sürümlerini de destekliyor.

Edit (14.07.2016): CorelDRAW'da bu özellik artık ücretsiz olarak sunuluyor. Buradaki makaleden bilgi alabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Sanırım bu makro ücretli olmuş :S

    YanıtlaSil
  2. neden indiremiyorum, elinizde varsa başka bi yere upload edilse?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Ben alparslan kürşat bey, bu makroyu indiremiyorum. linki düzeltmeniz veya yeniden paylaşmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makronun orijinalini ben de bulamıyorum. Üzgünüm.

      Sil
  4. Arkadaşlar macroya yada eklentiye gerek yok

    edit / Select All / Text --- takip edip hepsini seçtikten sonra kısa yollar olan CTRL + Q

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yöntem powerclip içindeki text nesnelerini seçemez, dolayısıyla belgedeki tüm text nesnelerini curve'ye çeviremezsiniz.

      Sil