15 Nisan 2008 Salı

Türk bayrağı standartları.

Türk bayrağı standartları sorunlarını daha önce matbaaforum.org forumlarında dile getirmiştim. Bayrağımızın doğru kullanımı için çizim şeklini, aşamalarını anlattığım yazımı burada tekrar yayınlıyorum.

Burada"Bayrak kırmızısından" yola çıkarak Türk bayrağının standartlarına gelen konu ve Türk Bayrağının renginin (al diye tabir edilen) bir standartının bulunmamasını öğrenmenin yarattığı şaşkınlık, birşeyleri doğru yapmak için çaba göstermeme gereğini doğrudu.
Türk bayrağının şekli Türk Bayrağı Kanunu ile belirtilmiştir. Vektörel olarak kullanılabilecek bir bayrak şekli devlet kurumlarının internet sitelerinde bluunmamaktadır. Bunun üzerine kanunda belirtilen bilgiler doğrultusunda "G" birimini 100 mm olarak kullanıp bir Türk Bayrağı çizimi yaptım. Kanunda belirtilmeyen tek konu ise Yıldızın açısıydı. Açıyı -18 derece olarak (geometrik olarak yıldızı böldüğünüzde en uygu açıdır) ayarlayıp çizimi bitirdim. Renk konusunda ise bir standart belirtilmediği için CMYK değerlerini kullandım. C:0, M:100, Y:100, K:0. Çizimi buradan indirebilirsiniz.

Ayrıca Türk Bayrağının renginin standartlaştırmaya yönelik bilgilerin bulunduğu makaleye de buradan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Türk bayrağının rengi ile alakalı verdiğiniz link boş çıkmaktadır. Bilginize...

    YanıtlaSil
  2. Dış bağlantı olduğu için elimden bir şey gelmiyor. Makaleyi bir şekilde bulursam buraya ekleyeceğim. Teşekkürler. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Türk bayrağının vektörel çizimini sitenizde yayınlayabileceğinizi düşünüyorum. Rapidshare'deki dosya silimiş.
    Teşekkürler!

    YanıtlaSil